0-2Uppväxt
Dick Söderholm föddes i Eskilstuna 1945 men växte upp i Kärrtorp i Stockholm tills familjen flyttade till Guldsmedhyttan i Bergslagen 1957.

dickUtbildning

  1. Realexamen och studentexamen i Lindesberg 1961 respektive 1964.
  2. Militärutbildning 15 månaders plutonchefsskola på I3 i Örebro 1964-1965.
  3. Byggnadsteknisk utbildning på Stockholms Tekniska Institut STI, 1966-68.

Arbetsgivare

  1. Byggnadsfirman Anders Diös AB med praktik från 1965 och sedemera fast anställning från 1968 till 1972 med inriktning på bostadsbyggande på totalentreprenad med nya låneregler för låneunderlag och pantvärdesberäkning. Vi var nog bland de bästa i Sverige, i vilket fall som helst inom Diös-koncernen.
  2. Sedan följde utlandsjobb som byggnadsingenjör på arkitekkontor Douglas, Marriott, Worby & Robinson i London 1972-74. Dragplåstret var förstås kärlek. Det var en värdefull erfarenhet i en helt annan miljö. Men jag längtade hem till Sverige och tårarna rann när jag åkte tåget från Göteborg hem till Enköping. 8 maj, skir grönska, blå himmel, sjöar och berg, ja det var en fantastisk känsla.
  3. Kort sejour 1974 hos Vägbolaget i Solna och därefter anställning hos Armerad Betong Vägförbättringar, sedemera ABV fram till hösten 1979. Det var en ortoligt läarorik tid och omtaffade enbart nyproduktion.
  4. Men jag blev värvad till ombyggnadsbranschen genom klasskamrat Kjell Westerberg och verkade som byggmästare på ByggGruppen i Stockholm 1980-84 med inriktning enbart på ombyggnad. Det var en chock med rök, damm och buller och tog mig ett halvår att acklimatiseras. Men därefer har jag betraktat ombyggnad som något väldigt fint. Och ett redigt stambyte, det är mums-mums.

Eget företagande
I januari 1985 påbörjades eget företagande i Aspidistra AB vilket pågått till 2010 då aktiebolaget i december likvideras men verksamheten ändå fortsatte i mindre skala och i enskild firma, dvs Aspidistra EF. Namnet härstammar från en engelsk music hall-visa från 1930-talet och är dessutom en krukväxt, ungkarlsblomman, som varken behöver vatten, värme och småprat. Den växer ändå.

Huvudinriktning framgent blir att försöka sätta avtryck med hälsoprofil via de tre enkla men kraftfulla verktygen som siktar till lönsam kommunikation:

  1. Datorn via Kortkommandon och nästan utan mus.
  2. Sig själv via Managementpärmen Akuten.
  3. Omvärlden via projektstyrning med Fyrklövern.

Utbildningar i Akuten och Fyrklövern genomförs numera digitalt men kan vid behov komma tillbaka fysiskt på Gesällgatan 15 i Enköping.

Funktion med mentorskap i Akuten och Fyrklövern pågår f n i  ett lokalt byggföretag vilket är mycket spännande och givande.

Målet är att ”rationalisera bort mig själv”, men ändå efterlämna något avtryck till eftervärlden.